Luizenprotocol

In de week na een vakantie zal er een luizencontrole gehouden worden. Alle kinderen van de school worden dan gescreened. Dit gebeurd door een vast team ouders, die allemaal een korte uitleg hebben gehad van de GGD.

Wat is de werkwijze van dit team?:

 • Ieder kind wordt gecontroleerd;
 • In geval van besmetting wordt dit gemeld bij de directie van de school;
 • De luizenzak van het kind wordt in een plastic tas gedaan en het kind ontvangt een schone luizenzak. Tevens wordt de besmetting bij de leerkracht gemeld;
 • De ouders van het kind worden telefonisch op de hoogte gebracht en verzocht om het kind op te komen halen en direct te behandelen.
 • Mochten de ouders telefonisch niet te bereiken zijn, zal dit via het ouderportaal medegedeeld worden;
 • De directie zal de gehele klas een bericht sturen als er hoofdluis geconstateerd is. Dit is om iedereen te informeren. Er wordt niet verteld wie er hoofdluis heeft;
 • Als er bij meerdere kinderen in 1 klas hoofdluis gevonden wordt, zal er na enkele weken nogmaals een screening plaatsvinden.

Algemeen

Wat is hoofdluis?

De hoofdluis is een parasiet: het beestje leeft van mensenbloed. Hij zoekt graag behaarde en warme plekjes op zoals achter de oren, in de nek of onder een pony. Een volwassen hoofdluis is ongeveer zo groot als een sesamzaadje. Hij is grijsblauw of, nadat hij bloed opgezogen heeft, roodbruin van kleur. Mensen en alle diersoorten hebben een eigen luizensoort. Hondenluizen kunnen bijvoorbeeld niet op mensen overleven en andersom.

De eitjes van de hoofdluis, de neten, zijn ongeveer 1 millimeter groot en zijn doorzichtig of grijswit. Ze lijken op roos. Maar roos zit los, terwijl neten juist aan de haren kleven. Levende neten zitten ongeveer tot 2 cm van de haarwortel. Neten die op grotere afstand zitten leven meestal niet meer of zijn al uitgekomen.

Hoofdluis kan kruipen en verspreidt snel. Een jonge hoofdluis komt na 7 tot 10 dagen uit het ei en is 7-10 dagen daarna volwassen. Alleen volwassen hoofdluizen kunnen eitjes leggen. Een hoofdluis leeft ongeveer één maand en legt in elke dag 5 of 6 eitjes. Uit deze eitjes komen weer nieuwe hoofdluizen. Snel ingrijpen is bij hoofdluis dus belangrijk.

Hoe krijg je hoofdluis?

Hoofdluis kun je krijgen van contact met iemand die hoofdluis heeft: de luizen lopen van het ene hoofd naar het andere. Ze verplaatsen zich niet via kleding of andere spullen. Springen kunnen ze niet. Hoofdluis komt vaker bij kinderen voor, omdat tijdens het spelen of maken van selfies de hoofden elkaar raken. Ook volwassenen kunnen hoofdluis krijgen.

Waarom is er vaker hoofdluis na de vakantie?

Na vakanties lijkt het vaak alsof er luizenplagen zijn doordat dan veel schoolkinderen gecontroleerd worden. Hoofdluis komt dan niet zozeer méér voor, maar wordt simpelweg vaker ontdekt.

Is het erg om hoofdluis te hebben?

Hoofdluis is beslist geen drama en u hoeft uzelf niets te verwijten als uw kind hoofdluis heeft. Hoofdluizen kunnen geen ziekten overbrengen. Het is onschadelijk, maar het kan veel jeuk geven. Door krabben kunnen er infecties ontstaan. Het krijgen van hoofdluis heeft niets te maken met schone of vieze haren.

Controle

Hoe ontdek je hoofdluis?

Hoofdluis begint vaak met jeuk, maar niet altijd. Als u controleert, kijk dan goed tussen de haren, vooral achter de oren en in de nek. U ziet de hoofdluizen dan bewegen. Ook als u geen luizen ziet maar wel grijswitte puntjes, is er waarschijnlijk sprake van hoofdluis. Die puntjes zijn eitjes van hoofdluis. Uit deze eitjes komen nieuwe hoofdluizen.

Gebruik een luizenkam of andere fijntandige kam om te controleren op hoofdluis. Met een luizenkam kan het moeilijk zijn om heel dik haar te kammen, dan kun je ook een andere fijntandige kam gebruiken.

Kam het haar met een fijntandige kam boven wit papier of de wasbak. De luizen zullen op het papier of in de wasbak vallen als kleine grijsblauw of roodbruin gekleurde spikkels. Ze zijn zo groot als een sesamzaadje en bewegen. Wanneer u controleert zonder te kammen, is de kans groot dat u luizen mist.

Als ik luizen heb ontdekt, wat dan?

Neem de volgende stappen:

 • Controleer alle gezinsleden.

 • Behandel gezinsleden die hoofdluis hebben. Er zijn drie behandelmogelijkheden, zie hieronder.

 • Vertel mensen in de directe omgeving dat uw kind hoofdluis heeft. Denk aan school, kinderopvang, (sport)clubs, opa's oma's, de oppassen en ouders van vrienden.

Behandeling

Uit welke behandelingen kan ik kiezen?

Er bestaan drie soorten behandelingen om hoofdluis te verwijderen.

De uitkambehandeling

Twee weken lang het haar dagelijks doorkammen met een fijntandige kam.

 • De uitkambehandeling in combinatie met antihoofdluismiddel

Als u een antihoofdluismiddel gebruikt, is het belangrijk om ook dan het haar twee weken lang dagelijks te kammen met een fijntandige kam. Behandeling met warme lucht

 • Een speciaal apparaat, de AirAllé, doodt de luizen en eitjes door ze uit te drogen, niet door verwarming.

De AirAllé is ook geschikt voor haarsoorten die moeilijk te kammen zijn. Een behandeling met de AirAllé kan alleen door professionals worden gedaan bij kinderen ouder dan 4 jaar.

Hoe werkt de uitkambehandeling?

Kam twee weken lang elke dag het haar met een fijntandige kam, in combinatie met crèmespoeling. U gaat als volgt te werk:

 • Maak het haar door en door nat. Verdeel crèmespoeling door het haar.

 • Bescherm de ogen met een washandje en kam dan eerst met een gewone kam de klitten weg. Spoel dit niet uit.

 • Houd het hoofd voorover boven een wasbak of een stuk wit papier.

 • Pak een fijntandige kam en kam het haar van achter naar voren, tegen de hoofdhuid aan; start bij het ene oor en schuif, plukje voor plukje, na elke kambeweging op naar het ander oor.

 • Vastgeplakte neten kunt u met uw nagels verwijderen. Eventueel kunt u ze eerst losweken door te deppen met azijn.

 • Veeg tijdens de kambeurt de kam regelmatig af aan een stuk keukenpapier op paieren zakdoek. Gooi deze na afloop weg.

 • Spoel vervolgens de crèmespoeling uit het haar.

 • Maak de kam na gebruik schoon met water en zeep.

Als de uitkambehandeling niet heeft gewerkt dan kunt u dit herhalen in combinatie met een antihoofdluismiddel.

Waarom moet ik twee weken lang kammen?

De neten zijn moeilijk te verwijderen met kammen. Na 7 tot 10 dagen komt de neet van een hoofdluis uit. Dan kruipt een jonge hoofdluis uit het ei. Deze jonge hoofdluis is wel te verwijderen door te kammen met een fijntandige kam. Als je twee weken lang dagelijks kamt, verwijder je alle hoofdluizen voordat ze nieuwe eitjes kunnen leggen.

Als ik kies voor een antihoofdluismiddel, welk middel dan?

U kunt het beste een hoofdluismiddel gebruik met dimeticon.

Er zijn in Nederland verschillende antihoofdluismiddelen verkrijgbaar in de vorm van een lotion of shampoo. Deze middelen hebben de volgende werkzame stoffen:

 • dimeticon

 • malathion

 • permetrine

Tegen malathion en permetrine is de hoofdluis steeds vaker resistent (ongevoelig). Daarom hebben middelen met dimeticon de voorkeur. Tegen deze middelen is geen resistentie mogelijk, omdat dimeticon een andere werking heeft (het verstikt de luis).

Hoe gebruik ik een antihoofdluismiddel?

Volg altijd de bijsluiter. Verder is het belangrijk om na de behandeling met een fijntandige kam het haar uit te kammen. Zo kunt u zien of er nog levende luizen in het haar zitten. Behandel het haar na een week (volg de bijsluiter van het product) nog eens met hetzelfde middel. De antihoofdluismiddelen moeten allemaal gecombineerd worden met de uitkambehandeling: twee weken lang het haar dagelijks doorkammen met een fijntandige kam. Dit staat niet altijd in de bijsluiter vermeld.

De uitkambehandeling is de meest natuurlijke aanpak van hoofdluis. Er bestaan producten tegen hoofdluis die zijn gebaseerd op olie, maar daarvan is niet bewezen dat ze werken.

Wat kan ik gebruiken bij zwangerschap, borstvoeding of bij een baby?

Bij zwangerschap en het geven van borstvoeding kunt u de kambehandeling met crèmespoeling volgen. Het gebruik van antihoofdluismiddelen op basis van malathion en permetrine wordt afgeraden aan zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven. Wij adviseren u antihoofdluismiddelen op basis van dimeticon alleen te gebruiken in overleg met een arts. Voor baby's onder de 6 maanden adviseren wij de uitkambehandeling. Antihoofdluismiddelen mogen bij zwangeren en baby's onder de 6 maanden alleen onder medisch toezicht worden gebruikt.

Wat als de hoofdluis na 2 weken behandelen niet weg is?

Als u kort na de behandeling weer hoofdluis ontdekt, hoeft dit niet te betekenen dat de behandeling niet heeft gewerkt. Er kan ook sprake zijn van een nieuwe besmetting. U kunt dan opnieuw behandelen.

Als u een antihoofdluismiddel met de stoffen malathion of permetrine heeft gebruikt, is het mogelijk dat de hoofdluis ongevoelig (resistent) is geworden. Behandel dan met een antihoofdluismiddel op basis van dimeticon, want daartegen is geen resistentie mogelijk. Kam het haar dagelijks nauwkeurig met een fijntandige kam. Dit is erg belangrijk voor het slagen van de behandeling.

Meld een besmetting direct bij de leerkracht. Ook bij twijfel aub melden. U kunt natuurlijk ook een van de luizenmoeders vragen of zij even extra willen controleren. De kinderen weten welke moeders er regelmatig in de haren kijken.  De hele klas zal dan een briefje meekrijgen dat er luizen geconstateerd zijn, ook uw eigen kind dus.  Aangezien het luizenscreenteam niet weet welke kinderen er naar welke BSO gaan, is het wel de bedoeling dat de ouders zelf een besmetting bij de BSO melden. Dit om verdere besmetting te voorkomen.  Voor meisjes is het dan het beste om de haren zoveel mogelijk in een strakke staart of knot te dragen, haren die rondzwiepen zijn een groter risico op besmetting. Dit moet u dan ongeveer een week volhouden. Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen met Lisette Catoir en Annemarie Dittrich, luizencoördinatoren. We zijn ook te bereiken via mail: g.bogie@spovenray.nl

 

 
 

Neem contact op

Minister Charles Ruysstraat 1
5802 BC Venray
info@petrusbandenschool.nl
0478550351